SEDLISKÁ: Prví obyvatelia rómskeho pôvodu osídľovali obec už v 17. storočí

08.01.2011 Celý región

Sedliská 8. januára (TASR) - Samospráva Sedlísk má na nasledujúce štyri roky v pláne viacero investičných akcií, ktoré by mohli podľa slov starostu Jozefa Dobrockého zlepšiť životné podmienky miestnej rómskej komunity.
Aj keď si Rómovia želajú predovšetkým nové bývanie v podobe nízkoštandardných bytov, vedenie obce chce v osade najprv dobudovať kanalizáciu, opraviť k nej prístupovú cestu a dokončiť výstavbu komunitného centra.
\"Mali sme tu staršiu budovu, ktorú teraz rekonštruujeme. Sú na nej nové okná a fasáda. Práce sa teraz presunú do interiéru, \" priblížil Dobrocký na margo výstavby komunitného centra. Objekt bude dokončený v priebehu tohto roka a v prípade potreby môže slúžiť miestnym obyvateľom aj ako krízové centrum. Celkové náklady realizácie projektového zámeru, ktorý finančne podporilo ministerstvo financií a Úrad vlády SR, predstavujú asi 33.000 eur.
\"Naším zámerom je v týchto priestoroch intenzívnejšie pracovať s rómskou komunitou. Ide o realizáciu rôznych vzdelávacích, školiacich či kultúrnych projektov, \" doplnil Dobrocký. Podľa jeho slov by sa mohli prostredníctvom nich priučiť ženy vareniu, šetreniu či starostlivosti o domácnosť a svoje deti, ktoré vstupujú do školského prostredia často bez základných hygienických návykov.
Dve stovky obyvateľov rómskej časti obce by chceli od samosprávy, aby im pomohla riešiť predovšetkým bytovú otázku, keďže v mnohých prípadoch obývajú malé nevyhovujúce príbytky. Podľa Dobrockého slov sú problémom osady neusporiadané pozemky pod viacerými domami. Časť z nich obec majetkovo usporiadala a ponúkla na odpredaj, no o kúpu niektorej z nehnuteľností sa prihlásil iba jeden záujemca. Rómska komunita by teda uvítala, ak by im obec zabezpečila nové bývanie. Tá však ďalšie pozemky v blízkosti osady, za účelom výstavby nízkoštandardných bytov, v súčasnosti odkúpiť neplánuje.
Aj napriek svojim problémom majú miestni Rómovia, tak ako i v iných regiónoch Zemplína, blízko k muzicírovaniu. \"Najlepší obecný huslista, ktorý hrával so svojou kapelou v minulosti na zábavách, svadbách či školských majálesoch, mal paradoxne remeselné priezvisko Kováč, \" priblížil starosta obce. Perspektívnymi hudobníkmi môžu byť podľa jeho slov aj zástupcovia mladšej generácie.
\"Na okresnej úrovni sa konal nedávno rómsky slávik. Lukáš Goroľ, ktorý vyniká sólovým spevom a hrou na hudobných nástrojoch, skončil ako druhý. Zrejme ide o nový talent, tak ho chceme ďalej objavovať, \" podotkol Dobrocký.
Rodinné väzby mladého hudobníka siahajú možno až do 17. storočia. Prvým občanom rómskeho pôvodu, ktorý prišiel do Sedlísk v tom období, bol Klima Goroľ. V obci sa živil ako miestny pastier dobytka.
 

Vyberte región